Dag 12 Peking

Vid Himmelska fridens torg, södra delen ligger Mao Tse-tung mausoleum som byggdes efter att Mao avlidit 1976 (läs mer). Långa köer för att besöka mausoleet, ringlade sig utanför.

Monumentet över Folkets hjältar med Nationalförsamlingen i bakgrunden

Ett klipp, hämtat från youtube, från Kinas 60-årsjubileum.

De röda kolonnerna representerar Kinas 22 provinser. I bakgrunden ingång till Förbjudna staden.

En relativt vanlig syn på Pekings gator.

 

Pronvinsen Han

.

Lite att växa i?

I bakgrunden muren till Förbjudna staden

Ingången till Förbjudna staden består av tre portar. Den största i mitten användes endast av kejsaren och de två på vardera sida var till för ämbetsmän, tjänare, eunucker och konkubinerna. Inget "vanligt" folk fick vistas innanför murarna. (läs mer eller här)

Kommers överallt...

Området innanför vallgravarna är 961 m långt och 753 m brett, det vill säga ca 720 000 kvadratmeter stort. Namnet Förbjudna staden kommer av att inga vanliga dödliga människor fick besöka palatsområdet under nästan femhundra års tid.

Lägg märke till snön som ligger kvar efter snöovädret två dagar tidigare.

Det mesta är byggt av trä, därför fanns hundratals vattenbehållare utspridda över området för att användas vid eventuell eldsvåda.

Draktronen, dold av pelare eftersom vi inte kom närmare för att fotografera (läs mer)
Den siste kejsaren som bodde i palatset var Pu Yi som föddes 1906 och blev kejsare vid två års ålder. Trots att han tvingades abdikera 1911 bodde han kvar i den förbjudna staden till 1924. Bernardo Bertoluccis film Den siste kejsaren är inspelad i palatset och skildrar Pu Yis livsöde.

Kerstin A (färdledare), Kristina, Kerstin J och Eva                                                foto: Erik Berg

Restaurering av palatset har pågått i flera år och en del var klart till OS 2008. Ett enormt arbete som fortsätter. Här kan man se tydligt före och efter....

Eftermiddagens ägnades åt besök på Capital Museum

Här har jag lagt ett klipp från youtube, som säger mer än mina bilder

 

Kvällen avslutades med en föreställning på Pekingoperan. Detta var en kortare, mer turistanpassad version. Det var med andra ord mer akrobatik än sång, vilket uppskattades av de flesta. Bilderna är tagna på långt avstånd, därav den dåliga kvalitén.

Innan föreställningen kunde vi se hur några skådespelare sminkade sig själva

 Här några klipp på youtube