ï /foto

Textilresa till Kina 2009

Indien
Textil och hantverksresa med Indienresor i samarbete med Hemslöjden
26 oktober -8 november 2013

Dag 1. Avresa
Lördagen den 26 okt tog jag tåget till Kastrup. Flyg till Helsingfors där resten av gruppen anslöt. Vidare med Finnair till Delhi ca 6½ tim lång flygresa. Då tidsskillnaden mellan Finland och Indien endast är 2½ tim (sommartid) landar vi tidigt på morgonen 5.20, lokal tid.
 
Här finns lite fakta/statistik om Indien  

Dag 2. Delhi-Jaipur                      Läs mer
         
 

På flygplatsen möts vi av vår färdledare Cecilia Purits och senare även vår indiske  guide Shakti. Läs mer om Cecilia på här

En buss hämtar upp oss och tar oss till hotell Vista Park i Gurgaon, strax sydväst om Delhi, där vi äter en god frukost innan resan fortsätter söderut mot Jaipur, ca 23 mil sträcka som tar drygt 6 tim!
Intrycken är många och trafiken tät.

Vi anländer till vårt Hotell Re:gen:ta Central vid 14-tiden och äter lunch där. Efter att ha installerat oss på våra rum ser vi oss omkring i omgivningen. Det är söndagskväll och mycket folk ute som strosar omkring längs "strand-promenaden".
Middagen intas på takterrassen där Cecilia går igenom programmet för vår resa.

Klicka på kartan för att förstora den

Dag 3. Jaipur                              Läs mer

Efter frukost beger vi oss in i "The Pink City", den Rosa staden.
Först ett besök i Citypalatset. Detta palats byggdes av Maharadja Sawai Jai Singh II som hans nya hem efter det att han lämnade Amber fort
. Han  grundade staden Jaipur och gav dess namn.

Jaipur, ”the city of victory”, tog runt 6 år för Maharaja Sawai Jai singh II att färdigställa då han år 1727 började flytta sin stad från Amber. Att han bestämde sig för att bygga en ny stad berodde bl.a. på vattenbrist och att det inte längre gick att utöka Amber City mer pga. att området var för bergigt.
Mer info här

Därefter ett besök på Jantar Mantar, världens största observatorium. Även detta är byggt av Maharaja Sawai Jai Singh II år 1728.

En astrolog guidade oss runt och berättade om de olika instrumenten.

Vi hann också besöka en Anokhi affär där många shoppade loss. Vackra kläder till bra pris.

Läs mer om Jaipur här 

Dag 4. Jaipur                                Läs mer

Tidig väckning idag eftersom vi ska bege oss till Amber Fort. Vi ska på elefantrygg ta oss upp till det stora palatset som började anläggas på 1400-talet. Långa köer till elefantförarna och MÅNGA försäljare som ville sälja allt från vykort till solhattar.
Väl uppe vid palatset möts vi av en imponerande anläggning. Cecilia berättar målande hur livet tedde sig på den här tiden i dessa miljöer.
Därefter begav vi oss till de gamla gränderna i Amber och besökte Anokhi museet.
Vi får en presentation av tekniken att trycka mönster på tyg med träblock. Genom att använda flera block med utskuret mönster kan man producera mönster med upp till nio färger.

Eftermiddagen tillbringar vi inne i Jaipur där vi får studera ett viktigt indiskt hantverk, handknutna mattor.
Innan vi återvänder till hotellet hinner vi också med ett besök i en affär där man kan få kläder uppsydda.

Kvällen avslutas med en överraskning. Vi åker än en gång denna dag ut till Amber Fort. Men istället för elefanter, åker vi i ett antal jeepar upp till palatset där vi ska äta middag. Mörkret har lagt sig och endast några ljuspunkter lyser upp gården där vi sitter. En magisk stämning, som tagen ur "Tusen och en Natt".

Dag 5. Jaipur                              Läs mer

Idag går bussen till Sanganer, en liten stad söder om Jaipur.
Vi börjar med ett besök i en verkstad där de  trycker mönster på tyg med träblock. Med stor precision lägger tryckaren an träblocket på rätt plats för att skapa fina mönster. Vi får också själva prova på.
Därefter besöker vi ett färgeri där de bleker tyger, som sedan ska färgas eller tryckas. Dessa hängs upp på höga ställningar för att torka.
Sedan ett snabbt besök i en syateljé, inte större än ett hål i väggen...

Vi bjuds på lunch i ett privat hem, där flera celebriteter, som Bill Clinton, Kate Winslet, Jane Campion m.fl. tidigare varit gäster!

Under eftermiddagen besöker vi en plats där man tillverkar papper av bomullslump och spill från textilindustrin.

Vi avslutar med ett besök på Birlatemplet i Jaipur. Det är helt byggt i marmor och mycket vackert i kvällsskymningen. Massor av människor har sökt sig dit. Här får vi ta av oss skorna och lämna in dessa i till en skovakt.

Dag 6. Jaipur                                     Läs mer

Dagen börjar med ett besök på Albert Hall, ett museum som byggdes under Brittiska kolonialtiden. Därav namnet. Läs mer här.

Därefter ett besök hos en guldsmedsverkstad där vi på nära håll får se hur man skapar exklusiva smycken. Diamanter utvanns såvitt är känt för första gången i Indien för över 4 000 år sedan och Jaipur är en av de ledande städerna inom diamantslipningsindustrin. Vi får även en presentation av olika ädelstenar. Här var inte fotografering tillåten.

Lunchen intogs i stan och för att komma till restaurangen var vi tvungna att ta oss över gatan. Bara det var en upplevelse i sig! Vi börjar med att gå sakta ut i gatan där bilar, mopeder, bussar i ca 5-6 filer (hur många varierar ständigt) kör runt omkring oss, ingen som saktar ner utan bara väjer och kör runt oss!! Vi kommer alla så småningom välbehållna över gatan.

Eftermiddagen ägnade vi åt bazarena inne i gamla Jaipur. Massor av småaffärer. Här gäller det att pruta och ändå känner man att säljaren har gjort en bra affär.

På kvällen åker vi motorriksha in till stan och besöker ett hinduiskt tempel under en ceremoni. Massor av människor deltar. 

Dag 7. Jaipur - Bharatpur                Läs mer

Vi lämnar Jaipur och kör österut mot Bharatpur. Längs vägen gör vi en avstickare till en liten by för att se tillverkning av handvävda durriemattor. Mattorna vävs oftast i geometriska mönster i bomull, jute, ull eller silke. Det känns som att färdas flera hundra år bakåt i tiden.
Vi fick se hur de färgade garn, vävde mattorna och efterbehandlade dem. Här väckte vi ännu större  uppmärksamhet, än runt Jaipur.

På eftermiddagen anländer vi till Laxmi Vilas, som är ett tidigare autentiskt maharadjapalats från 1800-talet. Ett helt fantastiskt palats, som nu är omvandlat till hotell och som drivs av maharadjans bror.
Efter lunch tillbringar vi eftermiddagen vid hotellets pool. Skön avkoppling efter några intensiva dagar i Jaipur.

På kvällen ser vi en dockföreställning på hotellets innergård.
Här får vi också en förevisning hur man "tar på sig" en turban, dvs virar det flera meter långa tyget runt huvudet.

Dag 8. Bharatpur - Agra                    Läs mer

Även idag hinner vi med en stund vid hotellets pool. Några besöker dockmakarfamiljen, som bistod med föreställningen kvällen innan. Några väljer att få massage.

På förmiddagen får vi bl.a. en förevisning hur man klär sig i en sari.

Några blir också hennamålade.

Vi lämnar Laxmi Vilas och kör österut mot Agra. Vägen smalnar av och nära Agra är det mer eller mindre stopp. Vi kan från bussen följa "skådespelet" som sker längs vägen. Sista sträckan på ca 6 mil tar drygt 3 tim p.g.a. av trafiken!

 

 

Dag 9. Agra                                        Läs mer

Idag får vi prova på att brodera med "guldtråd" på sammet som är fäst på uppspänt bomullstyg i en ram. Vi får se skickliga brodörer i aktion, och de handleder oss senare när det är vår tur att brodera. I Indien är det mest män som broderar.

Under eftermiddagen besöker vi en ateljé där man gör steninläggningar i marmor. Vi får se hur man tillverkar fat, askar, brickor, bordsskivor och andra produkter i marmor med inläggningar av halvädelstenar.

Vi besöker även juvelerarfirman Kohinoor där vi förutom smycken får se vackra broderier med guldtråd och ädelstenar. Lokalen består av två delar, en butik som säljer smycken och en utställning med avancerade broderier. Broderierna är gjorda av ättlingar till familjen Sham som broderade mogulhärskarnas mantlar. Firman sägs äga juveler som påstås ha tillhört Mumtaz Mahal.

På kvällen "firar" vi Diwali. Läs mer om Diwali här. Cecilia och Shakti överraskar med presenter och vi skålar i vin.

Dag 10. Agra - Delhi                    Läs mer

Idag besöker vi Taj Mahal, den allra främsta symbolen för Indien och enligt många världens vackraste byggnad. Mausoleet är byggt i vit marmor och uppfördes mellan 1630 och 1652 av Akbars sonson Shah Jahan till minne av favorithustrun Mumtaz Mahal (Palatsets pärla).

Taj Mahal är alltså ett äreminne över kärleken och när man närmar sig det grips man av dess skönhet.
Historien har en tragisk epilog. På sin ålderdom hölls Shah Jahan fången av sin upproriske son Aurangzeb. Från fängelsecellen i Agra Fort kunde han begrunda sitt öde och dagligen skåda sitt kära Taj Mahal

Vi kör sedan norrut mot Delhi med en avstickare till Hare Krishna templet i Vrindavan mellan Agra och Delhi. Packat med folk och massa  anhängare som vandrar runt sin gud i templet och spelar och sjunger.

Resten av vår resa till Gurgaon väster om Delhi, där vårt hotell ligger, passerar vi massor av små hyddor, som visar sig vara torkhus till koskit. Haha... Detta används sedan till bränsle.

Dag 11. Delhi                                 Läs mer

Efter en god natts sömn och frukost på vårt hotell i Gurgaon, Vista Park, åker vi med vår buss in till New Delhi. Kör längs den stora paradgatan Raj Path som omges av pampiga regeringsbyggnader. Stor kontrast till de tidigare besöken i byar på landet.
Därefter besöker vi Gandhi Smitri, det hus i vilket Mahatma Gandhi bodde från september 1947 till sin död den 30 januari 1948 då han mötte sin mördare i husets trädgård. Museet är mycket sevärt, trevligt och pedagogiskt berättar det om Gandhis liv.

Vi hinner även med besök i två tempel innan lunch. Först Birla Mandir, ett hinduiskt tempel och sedan sikhtemplet Bangla Sahib. Vid alla tempelbesök tar vi av oss våra skor och lämnar dessa till en skovakt. På sikhtemplet fick vi även en liten schalett att knyta över huvudet. Det mest intressanta var besöket i sikhtemplets kök där man utfodrade ca 10000 människor varje dag. Läs mer här.

Efter lunch besöker vi Indien Craft Museum som visar Indiens textil- och hantverkshistoria och som har en stor textilsamling, bl.a. en enastående samling av saris. Tyvärr var museet dåligt upplyst och gav inte samlingen riktig rättvisa.
I museets trädgård kunde man se olika hantverkare som också sålde sina alster.

Nanbröd bakas

Dag 12. Delhi                                Läs mer

Nu är det vanlig arbetsdag efter Diwali firandet i Indien och bussresan in till Delhi tar drygt 2 tim!!

Vi startar i Old Delhi med en rikshatur i de spännande gamla bazargatorna. Efter det promenerar vi i de trånga, myllrande gränderna i Chandni Chowk, där man bl.a. kan se textilgrossister i verksamhet. I Kinari Bazar fyndade vi band, tofsar och annat i textilväg.

Efter lunch besökte vi ett hem där en specialist på kashmirprodukter är verksam.   Vackra sjalar i underbar kvalité förevisades oss och flera handlade bl.a. julklappar.
och som vanligt blev vi bjudna på sött gott te.

På vägen till hotellet hann vi också med ett stopp i ett köpcentrum. Där sökte vi upp fabindia, en butik med kläder, heminredning m.m. till bra priser.
Här fick vi åter chansen att utöka vår resegarderob, haha....

 

Kerstin J och Inger i cykelriksha
Granatäpplen
Dag 13. Delhi                             Läs mer

Sista dagen i Delhi ägnar vi oss åt shopping. Vi börjar i ett kvarter med bl.a. Anokhi, där vi än en gång får chansen att handla vackra bomullskläder till bra pris.
Vi fortsätter till marknaden Dilli Haat som bjuder ut alla sorters indiskt hantverk, även textila produkter. Mycket trevlig marknad där vi i lugn och ro kunde gå runt och titta/handla utan påträngande försäljare.

Därefter besöker vi ett statligt Emporium, d.v.s. en butik för inhemskt hantverk, allt från träarbeten och mässingsprodukter till textilier. "Varuhuset" består av flera våningar och här fanns det mycket att se och att välja bland när presenter mm skulle köpas.
Tillvägagångssättet vid ett köp var lite speciellt. Först valde man ut en vara, fick ett kvitto. Gick sedan till nästa "butik" och fick ett nytt kvitto på varan man ville köpa.
När vi var klara med rundturen i varuhuset gick vi till en kassa på bottenvåningen där vi lämnade fram alla kvitton. Efter en tidsödande och omständig procedur fick vi betala och fick kopior på alla kvitton.
Nu var det dags att ställa sig i en ny kö för att hämta ut sina varor. Kvittona stämplades och vi fick våra varor, alla i separata kassar. Dessa har alltså burits ner från varje avdelning, som vi handlat hos.
När vi sedan lämnade varuhuset kontrollerade en vakt våra kvitton att de överensstämde med innehållet i våra kassar. Slutligen "klippte" han också våra kvitton!

Innan vi återvände till Gurgaon hinner vi med ett besök på Hotel Imperal. Ett anrikt, förstklassigt hotell.

På kvällen är det avskedsmiddag på hotellet.

 

Sidentyg och halssmycke med elefantguden ganesh
Dag 14. Hemresa 
Läs mer, bl.a.lite bok- och filmtips om Indien

Tidig väckning och sedan frukost innan vi beger oss till Indira Gandhi internationella flygplats. Känns lite vemodigt att äventyret är över för denna gång. Fyra av deltagarna stannar kvar och flyger senare på dagen till Kerala för en vecka i södra Indien.

Incheckningen var lite annorlunda, dvs. jag fick ställa mig i en särskild kö för passagerare med glasögon! Haha....fattade inte först vad det var frågan om. Alla kvinnliga passagerare blev kroppsvisiterade bakom fördragna skynken.

Ett stort, varmt tack till alla deltagare för två härliga veckor tillsammans, och speciellt TACK till Cecilia och Shakti, som har planerat, pusslat och lyssnat på våra önskemål. Ett dygnetruntjobb i 14 dagar!


Bild lånad här

Avslutningsvis vill jag varmt rekommendera alla textil och hantverksintresserade denna resa och med en kunnig färdledare som Cecilia Purits.